Start Billeder Artikler Planteliste Bytte Links Kontakt      


Helleborus
kort fortalt
 

Helleborus, som tilhører Ranunculaceae, vokser i kalkbjerge i Sydeuropa, og blomstrer fra jul til påske afhængig af art og vejrlig. Roden er en kraftig rodstok. Bladene er stedsegrønne og har, hos de fleste arter/sorter, en frisk, blank, mørkegrøn farve. Først sent på efteråret eller først på vinteren, når tiden er inde til at de nye skud kommer frem, bliver bladene plettede og brune og bør så klippes af.
Planten vokser i en næringsrig kalkholdig jord i skovlysninger under træerne.

Der findes en del forskellige arter af Helleborus, men de mest spændende og mest populære er nok krydsningerne, hvor man har fremavlet dobbelte og fyldte former, anemoneblomstrende, picotetformer o.s.v. Også de prikkede er meget spændende. Disse hybrider fås i farver fra hvid over gul, abrikos og grøn til mange nuancer af rød og sort - med prikker, med skygger, med kanter, med tone-i-tone, med kontrastfarvede årer - ja kun fantasien sætter grænser. 

Som bladplante, og også som bunddække, er Helleborus virkelig god, og når man så kan få så smukke blomster oveni, er det absolut en af de bedre haveplanter, der desuden er nem at dyrke.
Hvert år håndbestøver vi udvalgte Helleborus, sår frøene, og er så meget spændte på at se resultatet et par år eller tre senere. Det er jo lidt af et tålmodighedsarbejde og nogle gange bliver resultatet godt, andre gange knap så godt, men det er spændende og vi kan absolut anbefale at man forsøger sig.

De fire viste er nogle af vores egne frembringelser fra frø.

Helleborus flora plena yellow red spots
Helleborus flora plena pink/white
Helleborus anemone form purpur
Helleborus flora plena white red spots