Start Billeder Artikler Planteliste Bytte Links Kontakt Haven    


Saxifraga
kort fortalt
 

Saxifraga tilhører Saxifragaceae, hvor den er placeret sammen med bl.a. Bergenia, Astilbe, Heuchera og Rodgersia.
Inden for slægten Saxifraga finder der mellem 300 og 400 arter og et utal af hybrider.
Navnet Saxifraga er sammensat af det latinske saxum, som betyder sten, og frangere, som betyder at brække. Plantens danske navn, som er Stenbræk, er således en direkte oversættelse.
Navnet hentyder til plantens voksested, som er snævre klippespalter og sprækker, så det giver illusion af, at planten har flækket stenen.
Det er en utrolig dejlig plante til stenbedet, ikke bare for de fine tuers skyld, men også fordi den, afhængig af vejret, starter blomstringen allerede i februar-marts måned.

Saxifraga er hjemmehørende i kølige bjergområder i Europa, Himalayaområdet, Kina, Nordamerika, Nordafrika og i Andesbjergene.
Planter som stammer fra bjergegne er sædvanligvis dækket af sne hele vinteren og de kan derfor have det lidt svært med vore vintre hvor det skifter mellem frost og tø. Dæk evt. med en plade, så de er beskyttet mod den værste vintervæde.
Slægten rummer mange forskellige former af planter. Nogle er hurtigtvoksende og har store, grønne, frodige blade og store blomster, mens andre er meget langsomvoksende og har små, grågrønne, sukkulentagtige blade.
De små planter kan desuden have enten faste og hårde eller mosagtige blade.
Vores interesse samler sig især om de små, faste, hårde, tuedannende planter - de såkaldte Porphyrion.

Efterfølgende omhandler kun Saxifraga inden for gruppen Porphyrion (der er dog også andre Saxifraga som kræver de samme vækstbetingelser)
Hos planterne inden for denne gruppe er bladene små og danner faste rosetter, som med årene bliver til stenhårde tuer.
Bladenes rand er ofte besat med grå til hvide kalktakker.
Blomsterne er i mange tilfælde store set i forhold til rosettens størrelse. Blomsterne er hvide, gule, ferskenfarvede eller forskellige nuancer af rødt, lige fra pink og rosa til mere stærk rød.
Saxifraga vokser i en næringsfattig, kalkholdig jord, med godt dræn (gerne i scree) og gerne på nordsiden af en sten, så de bliver forskånet for den stærke middagssol.
Jo mere næringsfattig planten gror, jo hårdere, tættere og fastere bliver rosetten.
Formering foregår ved deling eller frø.
 

Saxifraga x Bohemia

Saxifraga iranica

Saxifraga poluanglica 'Your Friend'

Saxifraga 'Antonio Vivaldi'

Saxifraga 'Allendale Bonny'